Op het uiterste puntje van Noord Holland, aan de kust, omringd door de Noordzee, het Marsdiep, duinen, fortificaties en op steenworp afstand van Den Helder, ligt Huisduinen.
Oorspronkelijk gesticht in het jaar 700; van ongeveer 1700 tot 1800 bruisend middelpunt van walvisvaarders, strandvonders, strandjutters, vissers en mensenredders.
Als in 1810 Nederland wordt ingelijfd door Frankrijk, is het Huisduinen waar Keizer Napoleon in 1811 een bezoek brengt, om persoonlijk te zien hoe het met de bouw van de forten gaat.
Huisduinen, waar Michiel Adriaansz de Ruyter in augustus 1673 voor de kust met zijn schepen de Frans-Engelse oorlogsvloot verslaat, tijdens de beroemde “Slag bij Kijkduin” (ábsoluut niet te verwarren met het Kijkduin bij Scheveningen!)
Als in 1810 Nederland wordt ingelijfd door Frankrijk, is het Huisduinen waar Keizer Napoleon in 1811 een bezoek brengt, om persoonlijk te zien hoe het met de bouw van de forten gaat.
In 1812 geeft Napoleon zijn goedkeuring aan de plannen voor de bouw van de “Stelling Den Helder”, een fortificatie, waar het -nog bestaande en geheel gerestaureerde- “Fort Kijkduin” deel van uitmaakt. Het was ook Keizer Napoleon die aan Den Helder de lieflijke naam “Gibraltar van het Noorden” gaf…..
Huisduinen is ook de standplaats, van de “Lange Jaap”. Met zijn 64 meter de hoogste gietijzeren vuurtoren van Nederland; gebouwd in 1877 in opdracht van Koning Willem III en in 1878 in gebruik genomen. De Lange Jaap is een karakteristiek herkenningspunt voor Den Helder en heeft, met zijn 4 schitteringen in de 20 seconden, menige zeeman weer veilig de haven binnengeloodst!
Huisduinen was rond de jaren 1925-1932 een chique badplaats, maar ten gevolge van de bouw van de afsluitdijk in de Zuiderzee in 1932, waardoor de stroom in het Marsdiep zich verplaatste, kalfde het strand af en was het gedaan met de strandpret.
Midden in het dorp staat het (van origine Hervormde) “Huisduiner Kerkje”. In de toren hangt een uit 1537 daterende kerkklok, welke gegoten is door de Amsterdamse klokkengieter Goebel Sael. Het is een bekende legende, dat op een zondag, terwijl de storm om de kerk loeide, de dominee van de kansel in gebed tot de Heer sprak: “O, Heer behoedt de zeelieden voor de hevige storm en leidt hen veilig naar huis, maar als het tóch Uw wil is een schip op de kust te werpen, laat het dan bij óns stranden”, eindigend met een hartstochtelijk “Amen….” , kenmerkend voor de armoede in die tijd !
Het kerkje heeft niet meer de oorspronkelijke functie, maar kreeg een culturele bestemming. Regelmatig vinden er exposities en concerten plaats en menig Helders bruidspaar komt hier stralend in de echt verbonden weer naar buiten.
Het is deze gewijde ambiance, in dit bijzondere en lieflijke dorpje, dat het Huisduinerkoor als haar ligplaats heeft gekozen.